Mest om politikk, litt om økonomi, ellers tøys og tull og rock'n'roll.

Uten en rød tråd

Det finnes to typer revolusjonære: De som blir milde og snille med
årene, og de som blir det motsatte.
Ingenting tyder på at denne bloggeren tilhører den første typen.

Å blæædiblææ og blabbla bla, på den ene siden og på den andre siden, og svaret ligger nok midt i mellom.. Nei fy for noe sludder og babbel. La de herskende klasser skjelve, og det straks! Til helvete med moderasjon!

onsdag, august 02, 2006

Rentefrykt i bakvendtland

- Gjettekonkorranse?
- Okei!
- På fredag kom tallene som viste at den økonomiske veksten i USA i annet kvartal var mye svakere enn forventet. Hvordan tror du New York-børsen reagerte?
- Den falt, så klart.
- Nix! Den steg. Alle indeksene gikk opp. Jo dårligere veksttall, desto bedre for børsen.
- Jøsses, hvorfor det da?
- Det dempet rentefrykten. Nå har den amerikanske sentralbanken satt opp renta 17 ganger på to år vet du. Og mange har vært redde for at den skal opp enda en gang på rentemøtet neste tirsdag.
- Å ja.
- Og det ville jo ikke ha vært bra for børsen. Men da de svake veksttallene kom, så fikk det mange til å tro at sentralbanksjefen ikke vil øke renta likevel, så da steg kursene.
- Hvorfor ville han helst ha satt opp renta da?
- Fordi de har fått littegrann prisstigning. Junitallene viste 3,5 prosent inflasjon på årsbasis. Det høres ikke så voldsomt ut, men det er faktisk den høyeste prisveksten i USA på elleve år.
- Å ja. Så de vil gjerne øke renta for å bremse etterspørselen og prisstigningen, men samtidig vil de ikke øke renta fordi det rammer børsen og reduserer veksten?
- Jepps.
- Å dæven så deilig da. Men hva tror du kommer til å skje da?
- Jeg vet ikke. Og jeg er veldig glad for at jeg slipper å leve av å vedde penger på sånt. Akkurat nå ser det faktisk ut som markedet detter litt igjen, fordi folk har begynt å tro at renta skal opp likevel. Og i så fall er det ikke rart at børsen reagerer negativt, for den prisstigningen de viser til er fanken ikke stort å snakke om.
- Men hvis det er den høyeste på elleve år så må det jo være noe?
- Tre og en halv prosent? Nesj. Dessuten er det først og fremst energiprisene som stiger. Og de blir påvirka av helt andre ting enn rentepolitikken.
- Nå ja. Men man måler jo også denne såkalte "underliggende inflasjonen", hvor de blant annet holder energiprisene utenfor?
- Jada. Og der er det også en liten oppgang. Men det som vokser der er særlig husleiene, som utgjør en stor andel av den amerikanske konsumprisindeksen. Og hvorfor tror du husleiene øker?
- Nei, jeg vet ikke?
- Fordi økte renter har gjort det mer attraktivt å leie enn å eie. Men da er ikke løsningen å øke rentene enda mer.
- Nei det er jo klart.
- Og dette vet markedet. Det er derfor det oppfører seg litt merkelig for tida.

1 kommentarer:

02 august, 2006 10:57, skrev Blogger Nemo:

Okei, så vet vi det :o)

Flott skrevet, liker stilen din.

Har alltid tenkt at børsen dreier seg mer om en slags religion enn noe annet.

Ikke fordi det er "dansen om gullkalven", men fordi logikk ikke har så mye med saken å gjøre.

 

Legg inn en kommentar

<< Tilbake